Pissaladière

Pissaladière is een specialiteit uit Nice, in het zuiden van Frankrijk. Het is een uientaart met zwarte olijven (die kleintjes uit Nice) en ansjovis, op een dun pizza-achtig deeg. De naam komt van "pissalat", een condiment gemaakt van gepureerde ansjovis, kruidnagel, tijm en laurierblad, dat voor het bakken op de taart werd gesmeerd.

Dit recept is voldoende voor 4 vreetzakken of 6 redelijke mensen.....



Nodig:

200 g bloem
100 g boter
1 snuf zeezout
0.5 dl koud water
1 kg grote uien
6 el olijfolie
1 takje tijm
1 blikje ansjovisfilets
12 kleine zwarte olijven uit Nice
zeezout


Bereiding:

Verwarm de oven voor op 210°C.
Doe het meel in een kom, met het zout en de boter. Werk het door elkaar heen en vorm dan een kuiltje in het midden en schenk hier 0.5 dl koud water in. Kneed door tot het een bal wordt en laat het minstens een half uur rusten op een koele plaats. Pel de uien en snijd ze in ringen van 0.5 cm breed. Doe ze in een braadpan met 5 el olijfolie en 3 el water en een snuf zout. Deksel er op en 40 minuten laten bakken. Aan het einde van de kooktijd mag het deksel er af om het vocht te laten verdampen, zonder de uien te laten bruinen. Het moet er uit zien als een confit. Werk het deeg uit tot een lap van 20 cm x 30 cm en leg het op een bakplaat met bakpapier. Nu kunnen de uien er op, die volledig afgekoeld zijn. Maak de bovenkant enigszins egaal. Verkruimel de tijm over de uien. Leg dan de ansjovis in een ruitpatroon op de uien. (Snijd ze eerst in de lengte in tweeën). Besprenkel het geheel met de olie van de
ansjovis en de overgebleven lepel olijfolie en bak 25 tot 30 minuten in de oven. Je kunt de Pissaladière warm, lauw of koud eten. Als voorgerecht of borrelhapje!

Bron: Nathalie Duverger Barrouyer .