Insalata Caprese

Deze salade uit Capri is zo eenvoudig en heerlijk, als ze maar goed klaargemaakt wordt. Daarvoor heb je wel de juiste ingrediƫnten nodig. Neem rijpe, sappige en smakelijke tomaten, beslist niet uit de koelkast. Gebruik verse, jonge basilicum, die een overweldigende geur heeft. Koop bij voorkeur de beste mozzarella, de zogenaamde mozarella di bufola. Tenslotte gebruik je heel goede extra vergine olijfolie , de beste die je je kunt veroorloven

Voor 4 tot 6 personen

Nodig:

2 of 3 grote tomaten in dikke plakken
2 of 3 mozzarella kaasjes in dikke plakken
1 bos basilicum
zeezout en versgemalen peper
extra vergine olijfolie


Bereiding:

Snijd de mozzarella. Leg ze op een schotel en wissel af met plakken tomaat. Leg de schijven zo dat ze elkaar overlappen. Neem een handvol basilicumblaadjes en strooi ze over de schotel. Voeg zout en versgemalen peper toe. Net voor je de schotel opdient, besprenkel je met wat uitstekende olijfolie. Insalata caprese mag nooit lange tijd in de olie zwemmen. En er mag zeker geen azijn aan te pas komen.


Tip: Als variant (maar dan is het geen "Caprese"), kun je rucola gebruiken in plaats van basilicum of een combinatie van verse basilicum en verse (geen gedroogde) oregano. Je kunt de salade opdienen met lekker brood (ciabatta bijvoorbeeld) en een glas gekoelde witte wijn. Zo serveer je een uitstekende zomerluch of, in kleinere porties, een ideaal voorgerecht voor een zomers maal.